Vliegen met een lichamelijke beperking

Bij het vliegen zijn een aantal belangrijke aandachtspunten: je rolstoel, overige medische bagage en hulp op het vliegveld.

Vliegen met een Rolstoel

Maak vooraf foto’s van je rolstoel, zodat je eventuele beschadigen als gevolg van het transport in het vliegtuig kunt aantonen. De vliegtuigmaatschappij is verantwoordelijk voor de vergoeding van de kosten van de reparatie van beschadigingen.

Geef de juiste afmetingen van je rolstoel door. Wanneer een rolstoel te groot is, dan past deze niet door de toegangsdeur van de laadruimte en kan dus niet mee. De afmetingen van die deur verschillen per type vliegtuig. De maximale afmetingen die je rolstoel mag hebben, dien je dus bij de vliegtuigmaatschappij na te gaan.

Wanneer je met een elektrische rolstoel vliegt, dan geldt dat de batterij van je rolstoel een droge batterij dient te zijn (bijna alle rolstoelen hebben dat tegenwoordig). Ook dient de batterij losgekoppeld te worden, zodat de rolstoel niet per ongeluk aan kan gaan in het laadruim van het vliegtuig. Dus vooraf dien je bij de leverancier van de rolstoel te informeren hoe je de batterij kunt loskoppelen.

Verder is het raadzaam wanneer je gaat vliegen alle losse onderdelen van je rolstoel vast te plakken met tape of mee te nemen als handbagage. Verwijder zo veel mogelijk kwetsbare onderdelen zoals het stuurkastje of zorg dat deze goed beschermd zijn. Zorg dat alle losse onderdelen van je hulpmiddelen voorzien worden van een bagagelabel, zodat deze niet spoorloos kunnen raken.

Medische bagage tijdens de vlucht

Medische bagage mag kosteloos worden meegenomen. Je kunt dus extra bagage meenemen die nodig is voor de verzorging/behandeling. Geef van tevoren bij de vliegtuigmaatschappij aan als je van deze mogelijkheid gebruik wil maken. De vliegtuigmaatschappijen hebben eigen regels over hoe deze bagage gemeld en vervoerd moet worden. Vraag dat na.

Hulp op het vliegveld

Vliegtuigmaatschappijen bieden assistentie op de luchthaven als je dat van tevoren hebt aangevraagd. De assistentie medewerkers begeleiden jou, als het lukt in een rolstoel van de luchthaven, naar het vliegtuig en zorgen ervoor dat jouw rolstoel mee gaat in het bagageruim. Het kan handig zijn om goede instructies te geven, hoe je rolstoel ingeklapt of uit elkaar gehaald kan worden.

Gereedschap mag je niet als handbagage meenemen in het vliegtuig. Daarom adviseren we om voor de bagage-incheck je rolstoel te laten demonteren en over te stappen in een rolstoel van de luchthaven. Heb je geen eigen gereedschap, geef dan tijdig door wat nodig is. Zorg dan ook dat je op de plek van bestemming hetzelfde gereedschap laat klaarleggen.

Zorg dat je ruim voor vertrek aanwezig bent op het vliegveld. Voor valide reizigers geldt voor Europese vluchten minimaal 2 uur voor vertrek en voor intercontinentale vluchten minimaal 3 uur voor vertrek. Wanneer je assistentie nodig hebt en/of met speciale bagage zoals een rolstoel reist, heb je extra tijd nodig. Houd rekening met minimaal 1 uur extra tijd.

Handige websites