Kamperen met een beperking

Kamperen heeft veel voordelen en veel nadelen. Het grootste voordeel is de ruimte. Het grootste nadeel is dat het gedoe oplevert. Maar geldt dat niet voor iedere kampeerder? Je moet als mindervalide een beetje voorbereid zijn op verrassingen. Campings hebben rolstoeltoegankelijkheid vaak niet volledig doorgevoerd. Bijvoorbeeld wel het sanitair, maar niet de campingwinkel, de receptie, het zwembad, het restaurant. Gelukkig is men meestal wel bereid te helpen.

Slapen in een tent?

In een tent zijn geen muren en drempels. Maar ook geen beugels om je aan op te trekken. Als je de transfer kunt maken van de rolstoel naar een matje of een veldbed, kun je jezelf prima redden in een tent. Je kunt beter een matje of een veldbed kiezen dan een luchtbed. Een luchtbed is niet alleen koud, het is ook lastiger omdraaien op een luchtbed.

Sanitaire voorzieningen

De sanitaire voorzieningen van de campings zijn wisselend. Laat je goed informeren. En kijk ook naar de alternatieven die ter plekke aanwezig zijn. Is er een toegankelijk zwembad, dan zijn daar meestal ook douchevoorzieningen. Of neem een extra tent mee met een po-stoel als de toiletten niet ruim genoeg zijn. Neem een eigen muurbeugel met zuignappen mee, want als er al beugels zijn, hangen ze zelden precies op de plek waar jij ze wilt hebben.

Wat is de ondergrond?

Vergeet niet te vragen naar de ondergrond van de camping. Los zand is geen goede combinatie met rolstoelwielen. En tot slot willen ze je wijzen op de uitdagingen van een terrassencamping. Dat is soms gewoonweg te steil voor een handbewogen rolstoel.